Stilte retraite 2018, een mini vakantie voor je ziel.

A7ABF9F0-9ECF-4F95-ABAA-D76B2F028AB9De eerste keer dat ik deelnam aan een stilte retraite was in Dharamsala, India. Bij dag 3 rende ik gillend naar buiten. Ik hield het niet vol. Die stilte. Eerlijk gezegd hield ik het dag 2 al niet vol. We mochten rond lopen in de tuin en ik sprak een boom aan: “Hallo boom, ik mag niet praten”. Erg aan het rebelleren dus…

De tweede stilte retraite was 2 jaar terug in Rishikesh, India. En weer was ik aan het rebelleren. Ik vond de mensen niet leuk. De meditaties stom. Het eten veel te veel. Ik ergerde me aan alles. Mijn ego liet me niet met rust.

“Je zou denken, waarom dan nog voor een derde keer gaan?” Omdat ik diep van binnen voel, dat het me goed zou doen. Omdat iets van binnen zegt, doe het! Vorig jaar kreeg ik weer een kans. Via mijn meditatie lerares Stella, een stilte retraite in de Ardennen.

Deze keer kon ik wel mijn hoofd stoppen met al haar gedachtes. Deze keer kon ik wel echt voelen, wat er zich binnen in mij afspeelt. In dit weekend kwam er zoveel uit, wat diep in mij verstopt was. Een bijzonder mooi helend weekend.

Nu onderweg voor mijn vierde stilte retraite. Bij het passeren van de grens Nederland- Belgie word ik me gewaar wat een vrij gevoel dit me geeft. Even geen dochter zijn, geen  zus, geen vriendin van, geen reclameadviseuse, geen single vrouw bij de kassa.. maar gewoon IK.

Ik verheug me nu zelfs om even niet te praten. Geen aardige woordjes, of interesse voor een ander. Geen grappige opmerking voor de gezelligheid. Sociaal gedrag hoeft nu even niet, zodat je dieper in jezelf komt.

Even niet luisteren, maar helemaal in jezelf zijn. In de verkoop zou je verwachten dat je veel moet praten. Het tegendeel is waar. Je moet goed kunnen luisteren. Opmerkzaam luisteren. Zodat je het juiste kunt aanbieden aan de klant. Dit weekend houd iedereen zijn mond. Heerlijk.

Aangekomen op de plek geeft het me al meteen veel rust. Een klein dorpje midden in de natuur. De meditaties zijn 4 keer per dag. Het eten is veganistisch en overheerlijk. Alleen maar verse groente, verse kruiden, precies op goede smaak gebracht.

Deze keer kom ik vrij vlot in het “meditatie gevoel”. Het is een gevoel waarbij je “je echte zijn” voelt. Je gedachtes zijn er nog…maar ergens op de achtergrond. Ik zit in de meditatie houding en er komt een glimlach op mijn gezicht. Dit gevoel van zijn….jezelf echt voelen..geeft vreugde.Alsof je jezelf nu pas echt gewaarwordt.

Soms als je jezelf echt voelt, kan er verdriet los komen dat je nog niet hebt verwerkt. Of een realisatie. Of een goed nieuw idee. In deze staat van zijn, vraag ik mijn binnenste een goede naam voor mijn blog. Meteen voel ik het antwoord. Het is je ego die een goede naam wilt. Het is niet belangrijk, het gaat om de inhoud. Ik voel dat het waar is, en laat het los.

Dan realiseer ik me, de onzekerheid die ik soms voel, heeft ook met mijn ego heeft te maken. Hoe kun je nu onzeker zijn, over je ZIJN. Niet onzeker geboren, maar geworden door situaties. We hebben ons ego nodig, die helpt ons doelen te stellen. Die helpt ons ergens voor te gaan. Maar onze ziel, ons echte ZIJN, moeten we ook niet vergeten.

Ik besluit de volgende keer bij een onzeker gevoel, te mediteren. Voelen waar dat gevoel vandaan komt. Mijn droom was altijd, een boek schrijven. Op school kreeg ik vaak een onvoldoende voor Nederlands. “Hoe kun je nou een boek schrijven met een onvoldoende voor Nederlands?” Die onzekere gedachte spookte altijd door mijn hoofd.

Het heeft me altijd tegen gehouden. Maar nu door te mediteren. Door te groeien in mezelf. Door te voelen wat ik echt wil. Gaat dit boek er toch ooit van komen:-)

Op de weg terug, vertelt mijn navigatie waar ik heen moet gaan. “Sla rechts af bij rue de Dochamps”. Ik krijg een glimlach op mijn gezicht, grappig dat Frans. Je voelt je echt in het buitenland.

En realiseer me, dat het me op de heenweg niet eens is opgevallen, dat Frans. Toen volgende ik de navigatie op de automatische piloot. Ik zie nu ook hoe prachtig de kronkelende weg is met alle bomen in herfstkleuren. Op de heen weg was ik te veel in mijn hoofd bezig. Ik heb het niet eens gezien.

 

Resultaat: Een bijzonder weekend, met realisaties. En het heeft me terug gebracht met  leven in het hier en nu.

Advertenties

3 gedachten over “Stilte retraite 2018, een mini vakantie voor je ziel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s