Stilte Retraite 2017

belgie

De stilte gaat in vanaf 19 uur…tot zondag 19 uur. Het geeft je ineens heel veel tijd, besef ik me nu om 19.15 Ik zit in de warme woonkamer op een tweepersoonsbankje met mijn benen knus ingetrokken. De openhaard brand en ik kijk naar de vlammen. Er zijn nog 6 andere vrouwen en ieder heeft zijn eigen plekje uitgezocht in de grote woonkamer. De meeste hebben een kop thee in de hand, en staren voor zich uit. Stil is het.

3 dagen stil. Ik vind het nogal wat. Meestal zijn mijn weekenden vol met dingen doen en met mensen (die praten! )

Ik kijk op de klok 19.20. Ik verveel me nu al. Geen tv, geen boek, geen telefoon om de verveling tegen te gaan. Alleen zijn met je gedachtens zodat je je naar binnen keert en echt gaat voelen wat er binnen in je allemaal speelt, dat is de bedoeling. Waar ben ik aan begonnen? Waarom doe ik dit? denk ik opstandig in mezelf. Wat moet ik doen zodat de tijd sneller gaat???

Meteen daarop moet ik van binnen lachen om mezelf. Normaal roep ik altijd: De tijd gaat veel te snel. Tijd ook weer zo n relatief begrip. Ik kijk naar mijn tenen, ik had mijn nagels wel iets beter kunnen lakken, zie ik.  Nu ik eens goed kijk.

Aangezien ik uit verveling al om half 10 ben gaan slapen. Ben ik de volgende dag om half 6 wakker. Het ontbijt is pas om half 9. Vier keer mediteren per dag ,maar dat begint ook pas om half 10. Wat nu? Gelukkig is buiten wandelen in de prachtige natuur van de ardennnen wel toegestaan. Ik trek mijn wandelschoenen aan, en snuif de heerlijke geur van natuur in me op.

Op de terug weg kom ik een  andere mevrouw tegen als ik terug de trap op loop, en glimlach vriendelijk naar haar. Ze kijkt me niet aan, en richt haar hoofd naar beneden. Oh, oogcontact is dus ook niet de bedoeling, bedenk ik teleurgesteld.

20 uur lang in stilte en bij de vijfde meditatie, komen er gevoelens naar boven waarvan ik niet wist dat ik hier nog mee zat.

“Mamaaa …” schreeuw ik in mezelf…”hij heeft me pijn gedaan, hij heeft me gebroken”.  De tranen stromen over mijn wangen. Ik wil naar mama toe. Mijn hart krimpt ineen. Mijn buik houd ik vast met beide handen. Ik heb zelfs het gevoel dat ik moet overgeven. De tranen blijven stromen. De andere vrouwen krijgen hier niets van mee, ieder zit in zijn eigen process. Het is stil. En ik lijd van binnen.

Bij het avond eten eet ik alles wat eetbaar is. Ik kan niet stoppen met eten. Ik smeer daarnaast ook nog  stiekem 4 boterhammen met pindakaas en verstop ze in mijn tas. Geen idee waarom ik dat stiekem doe, want je mag zoveel eten als je zelf wilt bij de retraite. In bed eet ik stiekem alle boterhammen op. Ik huil nog steeds en ga diep onder de dekens liggen, daar voelt het veilig. Met betraande wangen val ik in slaap.

De volgende ochtend voel ik me opgelucht. Er is iets weg, waarvan ik niet wist dat het er was. Ik voel me zelfs een beetje herboren. Ik had er weleens van gehoord dat er blokkades in je lichaam zijn, in je onbewuste, en door ze echt te gaan voelen en ze toe te laten, het los komt en ze dan verdwijnen.

Nu heb ik het ervaren. Ik voel me lichter. Geniet van de stilte en het niets moeten. De volgende mediatie was fijn, er kwam niets groots of heftigs uit.

Zondagavond 19 uur. We mogen weer praten. Ik voel helemaal geen behoefte om te praten. Heerlijk deze stilte. De andere vrouwen voelen dat blijkbaar ook zo want niemand praat echt. Wel voelen we ons alle ontzettend verbonden. We nemen innig afscheid met een liefdevolle omarming. Erg bijzonder, zonder een woord met elkaar gesproken te hebben, deze band te voelen. Puur door de energie, wetend dat wij alle door een diep proces zijn gegaan.

 

Uitkomst:

Door de stilte retraite kwam ik gevoelens tegen waarvan ik niet wist dat ik die nog had. De relatie was immers al 6 jaar geleden. Nu voelt mijn hart weer vrij, en voel ik me gelukkiger.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 gedachten over “Stilte Retraite 2017

    1. Oh wat fijn om te horen!! 🙂 Daar hoop ik een beetje op, dat ik mensen kan meenemen in het verhaal…en het zich kunnen voorstellen. En daardoor misschien ook een stilte retraite gaan volgen 🙂 Is goed voor iedereen!!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s